Digital utstilling visualiserer trafikk og søppelkasting i Praha og Stavanger
Den digitale utstillingen City Pixels er utviklet av NEB-STAR-partner OICT i Praha. I forrige måned var den utstilt på Nordic Edge EXPO og er nå å oppleve ARK på Site 4016.
– Utstillingen i Stavanger har fått tilleggselementer med åpne data fra mobilitetsselskapet Kolombus, forteller Tomáš Vácha, leder for innovasjon ved OICT.
Kunstnerisk visualisering
City Pixels er en interaktiv plattform for kunstnerisk visualisering og konvertering av bydata. Installasjonen kan lese utvalgte datasett og automatisk transformere dem til en engasjerende opplevelse basert på instruksjoner fra designere og kunstnere.
Valeriia Riazanova er hovedkunstner for City Pixels, designer Veronika Miškovičová står for de fysiske aspektene ved installasjonen. Riazanova er en russisk kunstner som lager abstrakte og figurative malerier, skulpturer og installasjoner.Hennes installasjoner er ofte stedsspesifikke og involverer bruk av en rekke materialer og objekter. Installasjonene kan være interaktive eller ikke-interaktive, og utforsker temaer som minne, identitet eller forgjengelighet.
– Praha er spesielt interessert i rollen til kunst- og kreativ sektor for å engasjere folk i byinnovasjon, med bruk av kreative verktøy som gjør det mulig for borgere å delta i byfornyelsesprosjekter, forklarer Vácha.
Visualiseringen og det interaktive grensesnittet i utstillingen demonstrerer ulike byscenarier. For Praha blir også sykkeltrafikk og søppelkasting visualisert – hvor mye søppel inneholder søppeldunkene i byen?
Mange som venter på bussen
– Vi tar sanntids-data og transformerer dem til lyd- og visuelle framstillinger, sier Vácha, og peker på skjermen.
– De grønne dottene viser busser som er i rute, de røde er forsinkelser. Akkurat nå er det mange som står og venter på bussen i Stavanger, sier Vácha.
Lydsporet speiler også utviklingen i trafikk-bildet. Data i sanntid blir representert av unike lyder, busser som er forsinket, har en tyngre og mer negativ lyd. Lyden til busser i rute er lettere.
Samarbeid med kunstnere og dataforskere
– Med utstillingen ønsker vi å fremheve data i sanntid for byplanlegging. Vi får en bedre forståelse av bydata gjennom visualisering og lyd, sier Vácha.
Målet med installasjonen er å introdusere nye målgrupper for bydata og kommunisere verdien av disse dataene for å forstå byens fortid, nåtid og mulige fremtid. I tillegg skal den fremheve viktigheten av data for informerte beslutninger og samarbeidende styring.
– Vi vil nå samarbeide med kunstnere og dataforskere i Stavanger og Praha for å oppdage nye visualiseringer av bydata, sier Vácha.
Utstillingen kan altså nå sees i andre etasje i ARK-bygget.
– Installasjonen vil stå på Site 4016 i ett år. Vi skal engasjere lokale aktører i samskaping av nytt innhold i installasjonen, basert på lokale data og bruksområder. Vi designer også en ny installasjon som skal på NEB-STAR-turne, sier Vácha. Han oppfordrer alle til å ta en tur innom ARK for å oppleve verket.