Hopp til hovedinnhold

Bygger møteplass på Site 4016

Utenfor ARK-bygget på Site 4016 bygges det i mars en midlertidig møteplass – en trekonstruksjon laget av gjenbrukte materialer. Målet er å skape et inkluderende og dynamisk samlingspunkt der mennesker kan møtes, dele ideer og samarbeide.

Installasjonen viser hvordan smarte, bærekraftige løsninger kan brukes til å forme fremtidens byrom. Ved å involvere lokalsamfunnet i både design og bygging, blir møteplassen ikke bare en fysisk struktur, men også et symbol på samskaping og innovasjon.

Dette samsvarer godt med Site 4016s rolle som en testarena for fremtidens miljøvennlige byutvikling – der teknologi, bærekraft og fellesskap spiller sammen for å skape nye muligheter.

Men hva er en møteplass?

Her, langs parken ved ARK på Site 4016, skal trekonstruksjonen settes opp.

– En møteplass er et grunnlag for å komme i kontakt med andre, sier Mathias Wijnen, arkitekt i Helen & Hard og partner i NEB-STAR.

– På individnivå kan møteplasser gi berikende og engasjerende opplevelser som øker forståelsen for området du befinner deg i og menneskene som oppholder seg der. På et mer strukturelt nivå kan møteplasser bidra til å bekjempe utenforskap, skape identitet og engasjement i en bydel og føre til utveksling av ideer og kunnskap som igjen kan lede til innovasjon.

Mathias Wijnen, arkitekt i Helen & Hard og partner i NEB-STAR

Denne dagen er representanter fra byggebransjen, bydelen og skoler invitert til workshop.  Stavanger Urban Folkehøgskole (STUF) og bygg-linjen på Jåttå videregående skole stiller med både studenter og lærere.

I mars skal NEB-STAR bygge en midlertidig møteplass utenfor ARK-bygget på Site 4016. Arkitektbyåret har på forhånd bygget en minimodell av en trekonstruksjon, som nå skal fylles med innhold. Kan Site 4016 bli et mer inkluderende, bærekraftig og estetisk sted i framtiden – ved hjelp av trekonstruksjonen og ideene fra workshopen?

Ut på tomta

– Dette vil bli et møtested i kraft av sin fysiske utforming så vel som en samskapende byggeprosess hvor byggebransje, bydel og fremtidige brukere sammen bygger stedet, sier Wijnen.

Hvilke kvaliteter og utfordringer har området? Deltakerne i workshopen sjekker ut stedet hvor trekonstruksjonen skal stå.

De er på befaring i området hvor trekonstruksjonen skal bygges. Konstruksjonen skal snirkle seg i den nyetablerte parken ved ARK-bygget; bak container-gymmen, langs bedet, opp i høyden over aggregat-klossen og så videre bortover langs benkene i parken.

– Vi må ut på tomta for å ta inn stedet. Hvilke kvaliteter og utfordringer har området? Kjenn etter, oppfordrer Wijnen deltakerne i workshop-gruppa.

Hva kan trekonstruksjonen brukes til?

Tilbake i Sandkassen i ARK-bygget blir deltakerne delt inn i fire grupper. Modellen, altså trekonstruksjonen i miniformat, er satt fram. Den er utformet med bakgrunn i tidligere tester i NEB-STAR, samt analyser og rapporter fra planleggingsfasen.

– Et av målene med å invitere naboer og elever er å sikre at alle, fra kommuneplanleggere til skoleungdom, får være med og påvirke utformingen av møtestedet, forklarer Wijnen.

Nå er det tid for brainstorming! Hvordan kan denne konstruksjonen bli et godt møtested? Hvilke funksjoner, aktiviteter og opplevelser skal møtestedet ha?

Gruppene er ikke vanskelige å be. Lydnivået og engasjementet går rett i taket. En gruppe diskuterer hva som er inngangen på konstruksjonen. Andre er opptatt av å lage ly for regn og vind. Noen vil ha bordtennisbord.

Alle ideene skrives ned på gule lapper. Etter en liten stund presenterer gruppene sine forslag og plasserer lappene der de mener de passer best på modellen.

Konstruksjonen blir raskt dekket med forslag om blant annet musikkscene, lyslenker, klatreplanter, hengekøyer, tak, dam, amfi, utekino, lys i treet, balansestokker, husker, fuglekasser, insektkasser, europallemøbler, kafe, utebibliotek, foodtruck, popup-kunst, popup-mat, sittesteder, bålpanne, byttekrok, høyttalere, belysning med farger, grønt tak og ganske mye mer.

Runde to!

– Nå kommer det kjekkeste, sier Wijnen: Hvordan kan alle disse ordene og tankene materialisere seg i strukturen?  Se på alt det som ligger på bordene her borte, nå skal dere bygge ideene deres!

På bordene står det kopper med steiner og grus, småplank og hyssing, bobleplast og spon, minipaller og spiker. Gruppene får utdelt områder på modellen som de skal konsentrere seg om.

Den gode stemningen i rommet blir om mulig enda bedre. Gruppene diskuterer, virrer, klipper, hamrer og lager minimodeller av utvalget på bordet. Elever, lærere, håndverkere og arkitekter er på samme bølgelengde.  

Det lages tak med bobleplast og insekthotell med bittesmå rør. Etter fem minutter er den tidligere så rene modellen et virvar og kan nok framstå ganske kaotisk.

Hva nå?

Etter den intense økten presenterer gruppene ideene sine.

– Alle ideer blir samlet og skal nå sorteres og evalueres hos Helen & Hard. Vi skal prøve å gjenskape strukturen basert på deres innspill, sier Wijnen. Han forteller at deltagerne så blir invitert tilbake til en ny runde med samspill og workshop.

Han er nysgjerrig på hva deltakerne synes om workshopen. Det er første gang Helen & Hard og NEB-STAR tester ut denne måten å jobbe sammen på.

Odin, Matheo og Benjamin er elever ved Bygg- og anleggsteknikk med Toppidrett-linjenpå Jåttå vgs. De synes det er kjekt å få innblikk i prosessene som skjer før selve byggeprosessen.

– Jeg synes dette var en ny opplevelse å være med på, fordi vi som bygger vanligvis kommer inn i prosjektet når alt er ferdig tegnet og planlagt. Det er gøy å være med å planlegge litt og oppleve prosessen, sier Odin, som går på byggfag med toppidrett ved Jåttå videregående skole.

Medelevene Matheo og Benjamin er enige, de synes det er kjekt å ta del i og få et innblikk i hva som skjer før byggingen. Den endelige trekonstruksjonen skal nemlig bygges av elevene ved Jåttå, ved hjelp fra Holm og Dybvig.

–  Dagen gikk så fort! Det kan være en bra ting og en dårlig ting, kanskje. Men vi så resultatene veldig raskt. Det var gøy!, sier Elina, student ved STUF.

– Av og til er det en stor verdi å gå opp i fart, bare begynne å gjøre noe. Så kan vi heller gå tilbake og ta en runde til.  Ofte tror vi at ideen må være ferdig og at modellen skal teste noe. Denne metoden er en mer impulsiv måte å jobbe på, sier Siv Helene Stangeland, partner i Helen & Hard.

Siv Helene Stangeland og Frida Rinaldo i Helen & Hard tester ut en helt ny metode på Site 4016.

Hun legger til at dagen har gitt mange innspill som arkitektbyrået ikke hadde kommet på selv:
– Prosjektet blir bare rikere av å invitere inn ulike grupper. Nå må vi inn og tenke litt realisme, litt økonomi og alle de tingene der. Men vi må bevare mest mulig av mangfoldet, sier Stangeland.

Følg med i episode 2 med denne gjengen!

Tekst/foto: Siri.jeanette.pedersen@stavanger.kommune.no